Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αυστραλία: «Μαύρα» Χριστούγεννα για χρηματιστήριο και πολυκαταστήματα



Η τελευταία οικονομική κρίση που απειλεί πλέον με ύφεση ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο την Ευρώπη που δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, δεν άφησε εκτός την οικονομία της Αυστραλίας. Σημαντικά είναι τα πλήγματα τόσο στο χρηματιστήριο, όσο και στα πολυκαταστήματα που ακόμη και στις γιορτινές μέρες που διανύουμε δεν υπήρξε η αναμενόμένη αύξηση των κερδών.
Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία που κατάφερε να ξεπεράσει χωρίς μεγάλες απώλειες τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και να οργανώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χειρότερα. \Τις τελευταίες ημέρες, τα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου,συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αυστραλίας, έπαθαν καθίζηση, με τις μετοχές των μεγάλων εταιριών λιανικής πώλησης να σημειώνουν πρωτοφανή πτώση.

Κατά 44% υποχώρησαν, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές της εταιρίας Billabong, όταν ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των κερδών της το ερχόμενο χρόνο. Την ίδια καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές των υπόλοιπων μεγάλων αυστραλιανών εταιριών λιανικής πώλησης όπως οι μετοχές του Myer, David Jones, JB Hi-Fi κι άλλων.
Συνολικά, το μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών λιανικής πώλησης μειώθηκε κατά τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον μέχρι τώρα κερδοφόρο αυτόν τομέα της αυστραλιανής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της εταιρίας David Jones υποχώρησαν 9,1%, του Harvey Norman 8,7%, της εταιρίας JB Hi-Fi 7,2% και των πολυκαταστημάτων Myer κατά 6,2%.
Επιπρόσθετα, λίγες ημέρες πριν, η εταιρία Fletcher Jones, μια από τις αρχαιότερες και πιο γνωστές εταιρίες λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το ένα τρίτο των καταστημάτων. Την ίδια τακτική φαίνεται να ακολουθεί και η εταιρία Myer, η οποία σκοπεύει να κλείσει δύο πολυκαταστήματά της.
Η ευρωπαϊκή κρίση, είχε επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα να τρομοκρατήσει τους καταναλωτές, οι οποίοι τα Χριστούγεννα με δυσκολία άνοιξαν το πορτοφόλι τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και οι καθιερωμένες εκπτώσεις τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ήταν αισθητά μειωμένες. Ένας βασικός λόγος της κρίσης των πολυκαταστημάτων, είναι ότι οι καταναλωτές προτιμούν πλέον να ψωνίζουν από το internet όπου τα προϊόντα είναι και φθηνότερα.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha