Popular Post

Blogger Themes

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Μεταναστεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις



Με την επιχερηματική μετανάσταστευση ασχολείται η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84. Περισσότερες από 1.500  (ΑΕ και ΕΠΕ) μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές μας χώρες.

Παλαιότερα  μόνο η ναυτιλία ήταν παγκόσμιος παίκτης χωρίς πατρίδα και έδρα. Τώρα πλέον, όλοι οι επιχειρηματίες από «πολίτες του τόπου μας», σκέπτονται να γίνουν «πολίτες του κάθε τόπου» ιδίως εκεί, που προωθείται με ομαλό τρόπο η οικονομική δραστηριότητα, αναζητώντας την πρόοδο και την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και όχι τον μαρασμό της. Ίσως μάλιστα να είναι περισσότεροι αυτοί που το θέλουν και το σκέπτονται, λιγότεροι ωστόσο αυτοί που μπορούν σήμερα να το τολμήσουν.

Στο σύνολο τους οι εταιρίες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό πλησιάζουν τις 3.000, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι εισηγμένες εταιρίες και οι πολυεθνικές. Μάλιστα ο αριθμός αυτός τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν στις 2.000, παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση 50%.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι ο βασικός λόγος της ματαναστευσης των επιχειρήσεων είναι η υψηλή φορολογία στην χώρα μας , αλλά και οι συνεχείς αλλάγες στο φορολογικό καθεστώς . Επίσης ο κ. Κορκίδης κάνει λόγοι για αιμορραγία στην ελληνική οικονομία η οποία ξεπερνάει τα 5.5 δις ευρώ.

Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και γιατί;

ΚΥΠΡΟΣ 

Περίπου 1500 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενώ οι Ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2010 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. ευρώ.

Τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων, όπως αναφέρεται, είναι ο χρηματοπιστωτικός, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, το εμπόριο, οι κατασκευές κα.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, επί συνόλου 31.000 Ελλήνων κατοίκων, 10.000 ήταν εγγεγραμμένοι στο Ταμείο, ενώ 2.000 λάμβαναν επίδομα ανεργίας από το κυπριακό κράτος. Την ίδια εποχή υπηρετούσαν στη δημόσια διοίκηση 1.043 και στην εκπαίδευση 471 Έλληνες.

Η κοινή γλώσσα και κουλτούρα, ο καλός καιρός, η μικρή απόσταση από την πατρίδα αλλά και η χαμηλή εγκληματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που μετατρέπουν τη μετανάστευση στην Κύπρο σε ιδανική επιλογή για πολλούς Έλληνες, ειδικά οικογενειάρχες.

ΑΛΒΑΝΙΑ 


Έλληνες επιχειρηματίες αναζητώντας διέξοδο από την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας καταφεύγουν και στη γειτονική Αλβανία. Ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων έχουν μεταφερθεί εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον 2010 περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πληροφορίες για την αγορά της Αλβανίας. Για το 2011 ενδιαφέρον έδειξαν άλλες τόσες επιχειρήσεις.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν οι υπεύθυνοι των εταιρειών ενδιαφέρονται για εξαγωγή ή ακόμα και για εγκατάσταση. Την ίδια ώρα πάντως από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 370 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο και άλλα.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 
«Τσουνάμι» ίδρυσης ή μετακίνησης εδρών των ελληνικών επιχειρήσεων από τη Β.Ελλάδα στη Βουλγαρία παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια με τον αριθμό αυτών να φθάνει σήμερα τις 2.560, εκ των οποίων οι 880, που έχουν έδρα το Blagoevgrad, να έχουν συσταθεί το 2011.

Σύμφωνα με τους ίδιους του επιχειρηματίες, η υψηλή φορολογία και ο οικονομικός μαρασμός των Ελλήνων οδήγησαν τους βορειοελλαδίτες στο να αναζητήσουν διέξοδο επιχειρηματικότητας στη γείτονα χώρα, με βασικά κίνητρα τη χαμηλή φορολογία (10% επί των κερδών), τα φτηνά εργατικά χέρια (ο μισθός ενός υπαλλήλου δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών) και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, τα ενοίκια επαγγελματικής στέγασης κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και από 100 έως 250 ευρώ στα περίχωρα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Τα δε αγροτικά τεμάχια πωλούνταν από 300 έως 500 ευρώ το στρέμμα και νοικιάζονται ετησίως από 50 ευρώ/στρέμμα.

Μάλιστα στην Βουλγαρία λόγω της αυξημένης ροής ελληνικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος  έχουν δημιουργηθεί εταιρίες παροχής συμβουλευτικών, φορολογικών και λογιστικών υπηρεσιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μια έξ αυτών είναι η UBB η οποία δημιουργήθηκε το 2007 και μάλιστα στο site που διατηρεί αναγράφει ότι μπορεί να βοηθήσει στην σύσταση εταιρίας σε μόλις 4 ημέρες και με συνολικό κόστος 420  ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Σάββας Καρασιλίδης μιλώντας στην Καλλιόπη Ασλανίδου, τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τώρα στη Βουλγαρία ξεπερνούν τις 2.500.


ΤΟΥΡΚΙΑ 
Εδώ η φορολογία ανέρχεται μόλις στο 2% επί των κερδών για τα πρώτα 8 χρόνια με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους ή να σκέφτονται να το κάνουν. Ωστόσο επίσημα στοιχεία δεν έχουμε.

Mεγάλα περιθώρια διεύρυνσης των κεφαλαίων που επενδύονται στη χώρα μας διαπιστώνουν οι αναλυτές της KPMG, με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την 7η έκδοση του οδηγού της KPMG προς τους επενδυτές που φέρει τον τίτλο Investment in Greece, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ελβετία έχουν τα πιο ελκυστικά καθεστώτα φόρου εισοδήματος εταιριών στην Ευρώπη.
Και οι τρεις χώρες εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα για το συνδυασμό της συνέπειάς τους στην ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, της σταθερότητας στην αντίσταση των συχνών αλλαγών στους φορολογικούς  νόμους, και του συγκριτικά χαμηλού φορολογικού ποσοστού. Οι τρεις ελάχιστα ελκυστικές χώρες ήταν η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Και οι τρεις χώρες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις λόγω των υψηλών εντάσεων, της σύνθετης νομοθεσίας και των συχνών αλλαγών.

Η κατάσταση πάντως φαίνεται να ενισχύει αυτήν την τάση. Η απόφαση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων εξαγωγικών πιστώσεων να προχωρήσουν σε διακοπή των ασφαλίσεων προς την χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικά εμπορευμάτων καθίστανται ιδιαίτερα δυσχερής αφού οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προεξοφλούν και μάλιστα τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η αξία των εισαγωγών στην χώρα το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά την διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες εταιρίες εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ. σε μετρητά για την προμήθεια της αγοράς με προϊόντα. Ο έμποροι κάνουν λόγο για ανατιμήσεις στην αγορά σε πρώτες ύλες, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, την στιγμή που έχει διακοπεί ουσιαστικά η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες .

Οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για ήδη μεγάλα προβλήματα αφού 1 στις 3 επιχειρήσεις αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές της ανάγκες. Η μείωση του τζίρου φτάνει στα τρόφιμα-ποτά 25,4%, στα καύσιμα 25%, στα έπιπλα- ηλεκτρικά είδη 18.8%, στην ένδυση-υπόδυση 12.7% και στο σούπερ μάρκετ 12.5%.
Πηγή: www.athina984.gr 

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha