Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εκθέσεις - αφιέρωμα στον Έλληνα γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη σε 2 μουσεία της Αυστρίας.



Εκθέσεις - αφιέρωμα στον Έλληνα γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη σε 2 μουσεία της Αυστρίας.
Αποκαλείται «ο σπουδαιότερος γλύπτης της Αυστρίας». Ο Ιώαννης Αβραμίδης (Joannis Avramidis), πρόσφατα έλαβε «Μέγα χρυσό παράσημο τιμής με τον αστέρα» για την προσφορά του από την Αυστριακή υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαούντια Σμιντ.
Με αφορμή τα 90α γενέθλια του γλύπτη έχουν προγραμματιστεί 2 σημαντικές εκθέσεις στην Αυστρία: στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη (έως 7/11) και μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για τη συνολική προσφορά του στην Πινακοθήκη Αλμπερτίνα της Βιέννης (17/10-31/1) .
Οι επισκέπτες των εκθέσεων έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν πέρα από γλυπτά, πίνακες του γνωστού καλλιτέχνη, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και συγκεκριμένα στον τομέα της Ελληνορωμαϊκής εποχής μαζί με άλλα κλασσικά δημιουργήματα της εποχής. Επιπλέον θα μπορέσουν να δουν και τα προσχέδια των έργων του Ιωάννη Αβραμίδη, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην επικείμενη έκθεση της Αλμπερτίνα.Κριτικός της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, «οι μορφές, με τις οποίες ο Αβραμίδης έγινε γνωστός, θυμίζουν αναγεννημένες αρχαίες κόρες, είναι μισά αρχιτεκτονήματα και μισές ανθρώπινες μορφές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους είναι υποτυπώδη, τα σώματά τους είναι σαν αφηρημένα αντικείμενα».

To φιλί Δούρειος ίππος
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ιωάννης Αβραμίδης είχε μιλήσει για την Ελλάδα και για το πώς επηρέασε το έργο του. Συγκεκριμένα είχε πει, «Είμαι Έλληνας και η καταγωγή μου παίζει μεγάλο ρόλο στη δουλειά μου. Επίσης είμαι Πόντιος και το ποντιακό στοιχείο το έχω μέσα μου. Ποτέ δεν έγινα Αυστριακός. Πάντοτε επέμενα ως Έλλην και η δουλειά μου έχει την ελληνική ταυτότητα. Υπάρχει η σχέση με την Πρώιμη Αναγέννηση που αναφέρεται στο αρχαϊκό ελληνικό στοιχείο». Η σχέση του με την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τα πρώτα χρήματα που εξασφάλισε ως γλύπτης, ο Έλληνας καλλιτέχνης παράχωρησε σημαντικό ποσό (σε σημερινές τιμές πάνω από 50.000 ευρώ) για τη σωτηρία της Ακρόπολης.

Ο εργαζόμενος Μαχητής
Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Αβραμίδη
Γεννήθηκε το 1922 στα Σούρμενα του Πόντου, όμως η οικογένειά του κατέφυγε στο Βατούμ της Γεωργίας προκειμένου να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων. Ο πατέρας του συνελήφθη από το σταλινικό καθεστώς, το οποίο τον εξόρισε στη Σιβηρία. Έτσι η μητέρα του αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όμως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τον Ιωάννη Αβραμίδη στη Βιέννη.Μετά τη λήξη του πολέμου αποφάσισε να σπουδάσει ζωγραφική και γλυπτική. Στην πορεία όμως τον κέρδισε η τέχνη της γλυπτικής και αφοσιώθηκε απόλυτα σε εκείνη, δημιουργώντας μία παγκόσμια κληρονομιά. Από την εποχή το 1950 ήταν γνωστός καλλιτέχνης στην Αυστρία και το 1965 έγινε καθηγητής στην Ακαδημία της Βιέννης. Αργότερα έλαβε μία θέση καθηγητή και στην πόλη του Αμβούργου. Μάλιστα μαθητής του Ιωάννη Αβραμίδη αποτέλεσε ο γνωστός και βραβευμένος γλύπτης, Reinhard Puch.
Το 1962 εκπροσώπησε με τα έργα του την Αυστρία στην Μπιενάλε της Βενετίας. Ενώ το 1973 έλαβε το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας.
Ωστόσο, ο Ιωάννης Αβραμίδης έχει λάβει και άλλα βραβεία, όπως:1956: Το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης
1958: Το αυστριακό βραβείο για την προώθηση της γλυπτικής
1961: Βραβείο από την πόλη της Βιέννης
1961: Το Hugo von Montfort-Price, Μπρέγκεντς
1964: Από την πόλη της Βιέννης, το Βραβείο Εικαστικών Τεχνών
1968: Το Grohmann-Βραβείο του Βερολίνου
1985: Το μετάλλιο για την αυστριακή Επιστήμη και Τέχνη
 
πηγή: tvkosmos.gr/news.pathfinder.gr

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha