Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου




284 μ.Χ.: Ο Διοκλητιανός ανακηρύσσεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας.
1407: Yπογράφεται επίσημη ανακωχή μεταξύ του Δούκα της Βουργουνδίας, Ιωάννη και του Δούκα της Ορλεάνης, Λουδοβίκου. Τρεις μέρες αργότερα, ο Δούκας της Βουργουνδίας θα δολοφονήσει τον Δούκα της Ορλεάνης.
1602: Γεννιέται ο Οτο φον Γκέρικε. Ήταν Γερμανός φυσικός επιστήμονας, εφευρέτης και πολιτικός. Το μεγαλύτερο επιστημονικό του επίτευγμα ήταν η θεμελίωση της Φυσικής του κενού.
1700: Στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, Σουηδικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας νικούν τον Ρωσικό στρατό του Τσάρου Πέτρου του Μέγα στην Μάχη της Νάρβας.
1820: Μία λευκή φάλαινα 80 τόννων επιτίθεται κατά του πλοίου Έσεξ, 2000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπι Ντικ.
 1873 Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.
 1906 ο Τσαρλς Ρολς και Φρέντερικ Ρόις ιδρύουν την αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce.
1912: Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Συνάπτεται δεκαπενθήμερη ανακωχή στο Μπαχτσέκιοϊ της Τσατάλτζας, μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βουλγαρίας, η οποία εκπροσωπούσε και τις Κυβερνήσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Έτσι, μόνο η Ελλάδα συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.



1920: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA), υπό την καθοδήγηση του Μάικλ Κόλινς, εκτελεί 24 πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Την επομένη, σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλει σ' ένα στάδιο και πυροβολώντας σκοτώνει 72 άτομα. Η ημέρα μένει στην ιστορία ως η Ματωμένη Κυριακή.



1921 Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχεται τη μεσολάβηση των Συμμάχων για την κατάπαυση των ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών.

1922 ξεκινά στην Ελβετία το Συνέδριο της Λοζάννης, που θα λύσει τις διαφορές ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την Τουρκία, μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Συνθήκη της Λοζάννης υπογράφεται το καλοκαίρι του 1923

1922  ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων. Υπολογίζεται, ότι θα αναγερθούν περίπου 100.000 κατοικίες.
1924 ελληνική Βουλή για τα αιματηρά επεισόδια της Καβάλας, που σημειώθηκαν πριν 10 μέρες μεταξύ καπνεργατών και στρατού - χωροφυλακής. Στις συγκρούσεις σκοτώνεται μια εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1933 θεμελιώνεται το νέο μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οικόπεδό της, επί της οδού Πανεπιστημίου
1940  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία τάσσονται με το μέρος του Άξονα.
1945 αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο.
1952 γίνεται μουσείο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο.
1959: Υπογράφεται στον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, κάθε χρόνο την 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.
1977: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης, με ποσοστό 41,85%. Το ΠΑΣΟΚ καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση με το 25,3% των ψήφων.
1979 βιβλική είναι η καταστροφή στη δυτική Μακεδονία από τη νεροποντή, με πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους.
1985: Κυκλοφορούν τα Microsoft Windows 1.0.
1995  στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εισάγεται αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω αναπνευστικού προβλήματος.
1999 στο λόγο του, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγνώμη για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χούντα των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος», θα δικαιολογηθεί.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha