Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

The Crow by James O' Barr


" Κάποια μέρα θα χάσεις ο,τι έχεις. Τίποτα δεν θα σε έχει προετοιμάσει γι'αυτή τη μέρα, ούτε η πίστη... ούτε η θρησκεία.. τίποτα. Όταν πεθάνει κάποιος που αγαπάς, θα γνωρίσεις το κενό.. Θα καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι ολοκληρωτικά και απόλυτα μόνος. Δεν θα ξεχάσεις ποτέ και ποτέ δεν θα συγχωρέσεις. Οι μοναχικοί συνήθως δεν μιλούν τόσο ανοιχτά και ειλικρινά όπως κάνει σε αυτό το βιβλίο ο James O' Barr- Έτσι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον πάρε αυτό το μάθημα από το κοράκι: Σκέψου τι έχεις να χάσεις.

Αν είσαι κάποιος που δεν έχει τίποτε να χάσει, τότε έχεις ήδη φτάσει εδώ.. και το μάθημα σου είναι πιο δύσκολο.



Έχω καθήσει δίπλα στον φίλο μου τον James σε πολλά συνέδρια κόμικς κι έχω ακούσει τις μισο-αληθινές απαντήσεις του σε ερωτήσεις όπως: "από που εμπνεύστηκες για το κοράκι;" "γιατί δημιούργησες αυτή την ιστορία;" πάντοτε απαντούσε λέγοντας οτι βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία- κάτι που είχε διαβάσει σε μια εφημερίδα για ένα ζευγάρι που δολοφονήθηκε στο Ντιτρόιτ, ή αναφερόταν στις επιρροές που είχε από μεγάλους καλλιτέχνες κόμικς, όπως τον Will Eisner ή τον Vaughn Bode. Άλλες φορές μιλούσε για την έμπνευση που αντλούσε από την μουσική των Cure, των Joy Division, ώς και των Big Black και των Pitch shifter. Πολλές ιστορίες κι εξηγήσεις, αλλά αυτά ήταν μόνο η μισή αλήθεια. Ο James δημιόυργησε αυτό το βιβλίο γιατί πέθανε μέσα του, παρόλο που ανακάλυψε οτι ανάσαινε ακόμη. Το κοράκι ξεπήδησε από κάποιο μοναχικό κενό πέρα από τον πόνο, τη θλίψη και τις λέξεις. Σ' αυτό το βιβλίο, φιλοξενήθηκε όλη η οργή και ο θυμός που ένιωσε όταν του πήραν βίαια ένα πρόσωπο που αγαπούσε.. είναι μια προσπάθεια να βρεί τάξη και δικαιοσύνη εκεί όπου δεν υπάρχει.. Για κάποια πράγματα δεν υπάρχει καμία συγχώρεση.. απολύτως καμία. Και είναι αδύνατο να μάθεις να ζείς μ΄αυτό το σκληρό δεδομένο. Το γεγονός - αυτή η στιγμή στο χρόνο που σε έφερε σ'αυτό το μοναχικό μέρος- δεν μπορεί να συγχωρεθεί, όσο αναπόφευκτο κι αν ήταν. Σου στέρησε το μέλλον κι έθεσε τέλος σε όλα, εκτός από αυτό: τη συναισθηματική αδράνεια μιας σχέσης. Αυτό θα το νιώθεις για πάντα και είναι το μόνο που σου έχει απομείνει. Μάθε να ζείς μαζί του. Επηρέασε το. Μπές μέσα του.
Ο James έγραψε μια ερωτική επιστολή που λέγεται "Το κοράκι".
Την ομορφότερη ερωτική επιστολή που διάβασα ποτέ μου.. ένα όνειρο, ένα όραμα, κι ένας πραγματικός τόπος όπου μπορεί να αποκτήσει ξανά αυτό που έχασε.

Στον επίλογο του Α. Α. Attanasio θα βρείς μια πρόταση που λέει: "Το χέρι δε διαφέρει από εκείνα που δημιουργεί". Δεν υπάρχει πιο ταιριαστή εισαγωγή για το κοράκι. Αυτό το βιβλίο είναι ένα προσωπικό μνημόσυνο του James... ένα μήνυμα για σένα και για μένα. Άκουσε προσεκτικά..."

Τζον Μπέργκιν
Κάνσας, 1993




Το κοράκι είναι το κόμικ στο οποίο βασίστηκε η (πρώτη) ομόνυμη ταινία με τον Brandon Lee.
Κυκλοφορεί και στα Ελληνικά, σε 4 τόμους από τις εκδόσεις metal comics, και (πρωτοφανές) η μετάφραση του είναι από τις καλύτερες που προσωπικά έχω διαβάσει.
Παρόλα αυτά υπάρχει φυσικά και το κόμικ στα αγγλικά σε ένα τόμο κατόπιν παραγγελίας σε βιβλιοπωλεία όπως τοwww.solaris.gr


Δε θα πώ περισσότερα για το τι γίνεται σε αυτό το κόμικ, νομίζω είναι κατανοητό από το κείμενο που παρέθεσα, δε θέλω να βάλω spoilers σε αυτό το ποστ. Είναι αρκετά "μαύρο" αλλά πραγματικά κλασικό και το πρώτο κόμικ που με έκανε να εθιστώ σε αυτή την τέχνη που μπορεί να είναι τεχνη, ενήλικη, εξαγνιστική, αντίθετα με αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι αδαείς.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha