Popular Post

Blogger Themes

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μίμη Πιερράκου



Μίμης ΠιερράκοςΕνας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε προπολεμικά η Ελλάδα ήταν ο Μίμης Πιερράκος του Παναθηναϊκού. Ενας εξαιρετικός επιθετικός, εκ των καλυτέρων της εποχής του και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος του 1936 με 18 γκολ σε 10 ματς, ο οποίος κατέκτησε με το «τριφύλλι» το πρωτάθλημα του 1930, ενώ είχε βοηθήσει και στην οργάνωση της κυπριακής Ανόρθωσης στα μέσα της δεκαετίας του ‘30.
Ο Μίμης Πιερράκος, πέραν από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ήταν και ήρωας της Ελλάδας! Επεσε στην Αλβανία στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και η σημερινή μας αναφορά σε αυτόν γίνεται διότι τέτοιες ημέρες πριν από εβδομήντα χρόνια έπεσε υπέρ πατρίδος και τέτοιες ημέρες πριν από εξήντα χρόνια τα οστά του επέστρεψαν και ετάφησαν στην Ελλάδα.

Ο Μίμης Πιερράκος, ο «Μπάρακ» όπως ήταν το προσωνύμιό του, έπεσε έξω από το χωριό Διποτταμιά στις 19 Νοεμβρίου 1940 από ιταλική οβίδα. Την ώρα της επίθεσης έγραφε γράμμα στον αδερφό του. Δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει και εκείνο το γράμμα έμεινε στην ιστορία ως «ματωμένο γράμμα».
Οταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είχε καταταγεί μόνος του και είχε ζητήσει να πάει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, παρότι ως παλαιότερης κλάσης, αλλά και ως γνωστός που ήταν, θα μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν. Αυτός δεν το έκανε, πήγε στην πρώτη γραμμή, ήταν ασυρματιστής και έπεσε υπέρ πατρίδος.
Επειτα από 10 χρόνια και ύστερα από προσπάθειες του αδερφού του Στέφανου και των ανθρώπων του Παναθηναϊκού τα οστά του βρέθηκαν στην Αλβανία. Το σημείο υπέδειξε ο άνθρωπος που τον έθαψε μαζί με έναν Βορειοηπειρώτη, ονόματι Ιωσήφ, 15 ετών τότε. Ηταν ο έφεδρος λοχίας και συμπολεμιστής του, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παράγοντας του Αρη προπολεμικά.
Ο Στέφανος Πιερράκος πήγε στην Αλβανία και με τη βοήθεια του Ιωσήφ που τον περίμενε βρήκε τον τάφο και έφερε τα οστά του αδελφού του στην Ελλάδα, τα οποία στις 19 Νοεμβρίου 1950, τυλιγμένα με τη σημαία του Παναθηναϊκού, θάφτηκαν στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha