Popular Post

Blogger Themes

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου «Το δίχτυ στο ποτάμι»



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Παπαδόπουλου «ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», στη Πινακοθήκη Πειραιά στις 28 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από τον Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιά κ. Γιάννη Μαρωνίτη και το παρουσίασαν οι  κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΕΝΥΠΕΚΚ, ο Διευθυντής του Δικτύου Mikrasiatis κ. Δημήτρης Παντέλας, η Ιστορικός, Φιλόλογος και Πρόεδρος της Ενωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας,  κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου και ο Εκδότης της  Εφημερίδας Η Φωνή των Πειραιωτών,   κ. Γιάννης Κανατσέλης.
Ο κ.  Γιάννης Μαρωνίτης πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά,  αφού καλωσόρισε το κοινό που γέμισε την αίθουσα και παρουσίασε με ξεχωριστό τρόπο τον συγγραφέα και τους ομιλητές, δήλωσε στην κάμερα του mikrasiatis.gr:
To Δίχτυ στο ποτάμι του Α.Παπαδόπουλου, βγάζει μια απίστευτη ανθρωπιά, ένα πάθος και βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους πργαματικούς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Μια αληθινή ιστορία που μας γυρνάει στα άγια χώματα, στις αλησμόνητες πατρίδες, ένα
ξυπνητήρι στις συνειδήσεις μας, στις ψυχές μας, φέρνοντας μας μνήμες, ενοχές, γαιτί αφήνουμε αναπάντητα όλα αυτά τα ερωτήματα εκατονταδων χιλιάδων ανθρώπων που ταπεινώθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν. Και πραγματικά πρέπει να ξυπνήσουμε σήμερα σαν εθνος σαν λαός, γιατι στην μικρασιατική καταστροφή μπορείνα χάσαμε τιςπεριουσίες μας, τα έδαφη μας τις ζωές μας αλλά δεν χάσαμε την αξιοπρέπεια μας, κατι που κινδυνέουμε να παθουμε σήμερα.
Σε αυτή τη θλιμένη εποχή , η δουλειά του Α.Παπαδόπουλου είναι ενα έργο εθνικής αντίστασης, αφυπνίζοντας τις συνειδήσεις μας και πιστεύω ότι όλες αυτές οι αληθινές ιστορίες πρέπει να καταγραφούν και να αποτελέσουν κείμενα για τις μελλοντικές γενιές.

Ο καθηγητής κ. Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε  εκτός της λογοτεχνικής αξίας του βιβλίου και την μεγάλη επικαιρότητα του :
Αυτό το μυθιστόρημα που στηρίζεται σε μια αληθινή ιστορία μιας γιαγιάς σε χρονία σκληρά προεπαναστατικά, μας βάζει θύμισες που ανατρέχουν στις βαθιά ιστορικές ελληνικές  ρίζες μας, που καποιοι σήμερα προσπαθούν να τις αμβλύνουν. Αν δεν υπάρξουν τέτοια μυθιστορήματα, τέτοιες αντοχές, τέτοια πρόσωπα να μας κρατούν δεμένους με τις ρίζες μας κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Αυτό το έργο βάζει σημαντικά ζητήματα της ελληνικότητας μας και βεβεαίως ανατρέχει στις ρίζες του μεγάλου πολιτισμού μας.
Ο Εκδότης της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ κ. Γιάννης Κανατσέλης αναφέρθηκε στο σημαντικό εργο του Αντώνη Παπαδόπουλου  και στα μηνύματα του βιβλίου :
Νικαιώτης ο Αντώνης Παπαδόπουλος, εκεί γεννήθηκε και εκεί ζει και δραστηριοποιείται. Πραγματοποίησε καλές σπουδές στην Ιταλία, σε Φωτογραφία, Σενάριο και Σκηνοθεσία, κοντά σε δυνατούς δασκάλους και εκεί ξεκίνησε μια καριέρα με το Θέατρο κατά κύριο λόγο.
Σίγουρα αυτή η ενασχόλησή του τον έχει κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό, που τον σέβεται, τον αγαπά και πιστεύει ότι είναι ένας αξιόλογος Σκηνοθέτης, συγγραφέας σεναρίων και θεατρικών έργων, όμως εξ ίσου σημαντικές, αλλά λιγότερο γνωστές δραστηριότητές του έχουν βγει μέσα από, την Ποιητική του φλέβα, τη Συγγραφική του δυνατότητα και την αγάπη του για το ωραίο και τη διακόσμηση, που ναι μεν έχει σχέση με την σκηνοθεσία, αλλά είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, γιατί έχει σημαδέψει την ζωή και την καριέρα τού Αντώνη, είναι η Μικρασιατική καταγωγή του και πολλά από τα έργα, με πρώτο και καλύτερο το «ονομαστό Ιωνικό Θέατρο», περιστρέφονται γύρω από αυτήν, τονίζοντας τις ομορφιές της γης της Ιωνίας, τα ήθη, τα έθιμα και την λεβεντιά των κατοίκων της.
Τελευταίο δημιούργημα του Σεμνού, Πολυτάλαντου και Δραστήριου Αντώνη Παπαδόπουλου, είναι το Ιστορικό Μυθιστόρημά του «ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», που αναφέρεται και αυτό στη Μικρασία κατά ένα μεγάλο μέρος και στη Χίο κατά το υπόλοιπο, δηλαδή σε δύο κομμάτια του Ελληνισμού που συνυπάρχουν χιλιάδες χρόνια δεμένα σφιχτά το ένα με το άλλο.
Πολύ γλαφυρό και παραστατικό το βιβλίο αυτό του Αντώνη, ξεκινά από ένα μικρό κορίτσι που ζούσε στη Χίο και κλέφτηκε από έναν πλούσιο Αγά – τσιφλικά που το πήγε στα απέναντι παράλια της Μικρασίας και το έκανε γυναίκα του, το αγάπησε και του χάριζε ότι επιθυμούσε.
Μια πραγματική ιστορία που μας φέρνει ένα μετά το άλλο τα ήθη και τα έθιμα του 19ου αιώνα των νησιών του Αιγαίου και της γης της Ιωνίας, όταν και τα δύο ήταν κάτω από την Οθωμανική αυτοκρατορία και τον Σουλτάνο.
Ο Δημήτρης Παντέλας του Δικτύου Μικρασιάτης, αναφέρθηκε στο βιβλίο μέσα από την ματιά  της Μελιώτικης καταγωγής του αλλά και της σημερινής παρουσίας των Μικρασιατκών Συλλόγων και του αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν τις μνήμες ζωντανές:
Κάθε βιβλίο που γραφεται για την Μικρασιατική γη, αποτελεί για μας έναν σημαντικό κρίκο στην αναζήτηση της λησμονημένης ταυτότητας μας. Το βιβλίο του Α.Παπαδόπουλου, δεν ζωντανεύει μόνο τον θρύλο της δημιουργίας του Μελιού της Ερυθραίας, αλλά μέσα από την αναζήτηση των συμβόλων, των εικόνων, των εννοιών  μας βοηθά να ανακτήσουμε  τις μνήμες αυτής της ταυτότητας.
Η ανασύνθεση μιας εποχής είναι προκληση για τους αναγνώστες και αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο το κάνει με εξαιρεική επιτυχία. Ζωντανεύει παραστατικά το χρώμα της εποχής, τον τόπο, τους ανθρώπους, τους γεμίζει συναισθήματα.
Μέσα από τον μύθο, το βιβλίο αναδεικνύει και θέματα που εμείς τα τελευταία χρόνια σαν Μικρασιατικοι Σύλλογοι παλεύουμε, καθώς αυτό που ονομάζουμε μικρασιατική καταστροφή, αν και έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, δεν έχει αποδοθεί όλη η αλήθεια και αυτό είναι ένα θέμα που παλεύουμε, να μάθουμε όλη την ιστορία μας, να μην την κρύβουμε
Η Αρχοντία Παπαδοπούλου, ιστορικός-φιλόλογος, Πρόεδρος της Ενωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας και αδελφή του συγγραφέα, έδωσε περαν των συναισθημάτων που γεννά το βιβλίο για τις ρίζες μας, την ύπαρξη και τον αφανισμό μιας ελληνικής κωμόπολης της Ιωνίας  και την διάσταση του στα θέματα της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Αντώνης είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας μας που επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ιωνία, από τότε που οι παπούδες μας και οι γιαγιάγιδες μας ξεριζώθηκαν. Ηταν ο πρώτος ο όποιος αναβαπτίσθηκε, γιατί εμείς οι Μικρασιάτες  δεν μπορούμε να αναβαπτιζόμαστε όπως ευτυχώς οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας, στα νάματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Εμείς δεν έχουμε γευθεί τους καρπούς της γης της, δεν έχουμε νιώσει την μυρωδιά του αγέρα της, δεν έχουμε ξυπνήσει να δούμε πως είναι ο ήλιος, δεν έχουμε κοιμηθεί στα χώματατα των παπούδων μας.
Αυτό το βιβλίο, είναι ζωντανό, γιατι είναι ζυμωμένο, πλασμένο και δοσένο από τα πρώτα συναισθήματα ππου ένιωσε ένας άνθρωπος που πάτησε το χώμα των πατέρων του. Ενιωσε την αφή αυτών των ανθρώπων, αγγίζοντας τους βράχους, είναι γεμάτο ζωντανά χρώματα γιατι γι απρώτη φορά δέχθηκε το φως της Ιωνίας. Αυτό το φως που από την αρχαιότητα έδωσε τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, δημιούργησε φιλοσοφία, ιστορία, αρχιτεκτονική, ποίηση, ακριβώς λόγω αυτού του ευφορου εδάφους και του ήλιου της Ιωνικής γης.
Το Μελί το 1922, μετοίκησε ολόκληρο στις Οινούσσες και μετά γέμισε από Μελιώτες όπως και όλους τους Ελληνες της Ανατολής, όλη η οικουμενη. Ενα από τα τεκμηριωμένα αρθρα για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού,που παραμένει ατιμώρηστη από την διεθνή κοινότητα, είναι ότι διασκορπίστηκε ολόκληρος αυτός ο Ελληνισμός και χάσαμε τις ρίζες, τους συγγενείς μας.
Εμείς οι Ελληνες Μικρασιάτες δεν θέλουμε να αναγνωρισθεί η γενοκτονία, ούτε για να μνησικακούμε, ούτε για να εκδικηθούμε, αλλά γιατί στον 21 αιώνα δεν πρέπει να υπάρξει ξανά γενοκτονία σε κανένα λαό του κόσμου..
mikrasiatis.gr
Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου και δηλώσεις στην κάμερα του MikrasiatisTV.gr

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha