Popular Post

Blogger Themes

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού



ImageΕάν αποφασίσετε να κάνετε ένα πιο επίσημο δείπνο, τότε εκτός από τις συνταγές που θα φτιάξετε, καλό είναι να στρώσετε όμορφα και το τραπέζι σας.  Εδώ θα βρείτε οδηγίες για το πως στρώνουμε το επίσημο ή γιορτινό τραπέζι, ποιά είναι η θέση για τα διάφορα μαχαιροπίρουνα και ποτήρια.


  1. Ξεκινήστε βάζοντας το μεγάλο πιάτο (που θα μπει το κυρίως φαγητό) ακριβώς μπροστά στο κάθισμα.  Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο σουπλά τοποθετήστε το σωστά μπροστά στη θέση και πάνω του και ακριβώς στο κεντρο, το πιάτο.
  2. Αποφασίστε τι θα κάνετε με την πετσέτα. Μπορείτε είτε να την έχετε διπλωμένη απλά, είτε να της βάλετε ένα  διακοσμητικό δαχτυλίδι, είτε να τη διπλώσετε  σε κάποιο σχήμα και να τη βάλετε πάνω από το κεντρικό πιάτο. Στην πρώτη περίπτωση (που θα ακολουθήσουμε εδώ), διπλώστε την πετσέτα απλά σε ένα ορθογώνιο και βάλτε την από την αριστερή πλευρά του πιάτου (η διπλωμένη της πλευρά να είναι προς τα αριστερά επίσης). Στη δεύτερη περίπτωση, θα την τοποθετήσετε στα αριστερά, μετά τα πιρούνια (ακόμα πιο έξω δηλαδή). Στην τρίτη περίπτωση θα την τοποθετήσετε στο τέλος του στρωσίματος, πάνω από τα κεντρικά πιάτα. Δείτε ιδέες για το δίπλωμα της πετσέτας.
  3. Βάλτε το μικρό πιατάκι που θα είναι για το ψωμί πάνω και αριστερά από το πιάτο (αν ήταν ρολόι, θα λέγαμε εκεί που είναι το 11).
  4. Μετά τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα. Βάλτε το μεγάλο πιρούνι (του γεύματος) πάνω στην πετσέτα και δεξιά, ενώ το μικρότερο (αυτό της σαλάτας) στα αριστερά. Στα δεξιά του πιάτου θα βάλετε πρώτα το μαχαίρι (η κοφτερή του πλευρά προς τα μέσα) και μετά το κουτάλι. Δηλαδή βάζουμε τα μαχαιροπίρουνα που θα χρειαστούν πρώτα (της σαλάτας και της σούπας) προς τα έξω και μέσα αυτά του κυρίως πιάτου. Τέλος βάλτε το μαχαιράκι για το βούτυρο πάνω στο πιάτο του ψωμιού, σε μια γωνία 45°, με την μύτη προς τα κάτω.
  5. Τώρα πάμε στα ποτήρια. Βάλτε το ποτήρι του κρασιού ακριβώς πάνω από το μαχαίρι. Μετά βάλτε το ποτήρι του νερού πάνω και αριστερά από αυτό.
  6. Τέλος βάλτε το πιάτο της σαλάτας και μετά το μπολ της σούπας πάνω από το κεντρικό πιάτο. Μας έχουν μείνει μόνο το πιρουνάκι για το γλυκό και το κουταλάκι του καφέ. Αυτά πάνω πάνω ακριβώς από το κεντρικό πιάτο, οριζοντίως. Το πιρούνι κάτω να κοιτάει δεξιά και το κουτάλι πάνω να κοιτάει αριστερά.
Έτσι έχετε ένα τέλεια στρωμένο τραπέζι.


Φυσικά αυτά όλα είναι για ένα εντελώς επίσημο δείπνο. Εάν θέλετε να δώσετε απλώς λίγη επισημότητα σε ένα καθημερινό τραπέζι ή σε ένα γεύμα με φίλους, διατηρείστε τη λογική και αφαιρέστε όσα δεν σας χρειάζονται.

Φροντίστε αν τα πιάτα σας έχουν κάποιο σχέδιο να είναι πάντα προς τη σωστή θέση και επίσης να είναι όλα από το ίδιο σετ. Το ίδιο προσπαθήστε και για τα μαχαιροπίρουνα.


loyloydiaΑυτό που θα κάνει επίσης τη διαφορά είναι ο τρόπος που θα στολίσετε το τραπέζι σας. Μπορείτε να έχετε κάτι απλό στο κέντρο του τραπεζιού, όπως το αλατοπίπερο και το λάδι, ένα βαζάκι με λουλούδια ή ακόμα και κεριά. Διαλέξτε τι θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την περίσταση. Επίσης μπορεί ο στολισμός σας να έχει κάποιο θέμα, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο γίνεται το δείπνο ή ανάλογα με την εποχή. Τα Χριστούγεννα ας πούμε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρυσά κουκουνάρια, μικρά διακοσμητικά ελατάκια, την Πρωτοχρονιά ρόδια, Αγιους Βασίλιδες κλπ. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στολισμός του τραπεζιού, αρκεί να μην είναι εξαιρετικά ογκώδες ή πολύ ψηλό. Φροντίστε να μην εμποδίζει τους καλεσμένους σας να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

Κάτι άλλο που θα στολίσει, είναι αν διπλώσετε την πετσέτα σας σε κάποιο σχέδιο και τη βάλετε στο κέντρο του πιάτου. Δείτε στις Οδηγίες Βήμα - Βήμα μερικούς εύκολους τρόπους να διπλώσετε τις πετσέτες σας. Μπορείτε στην πετσέτα σας να βάλετε διακοσμητικά δαχτυλίδια που θα ταιριάζουν με τον υπόλοιπο στολισμό. Τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη κορδέλα σε φιόγκο ή ακόμα ένα στολίδι του δέντρου.

www.sintagespareas.gr

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha